avantura
putevi i bespuća
Knjige ›› Biblioteka "Prometej"
 
Najlepse pripovetke   
NAJLEPŠE PRIPOVETKE
Kosta Dimitrijević
...Sve Dimitrijevićeve pripovetke hronološki su povezane, tako da skupa uzete obuhvataju raspon od pola veka uzavrelog života u našoj prestonici... Glavni junak se teško snalazi u vremenskom haosu, razapet između Boga i đavola, tragajući za otkrićem svete istine i pravde svojih junaka... U zbirci pripovedaka dati su snažno svi prelomni trenuci novije istorije, ali ne u direktnom svedočenju, nego prelomljeni kroz dušu jednog osećajnog posmatrača.
 
o srpskoj knjizevnosti   
POEZIJA
Božidar Kovačević
Božidar Kovačević je pesme objavljivao u svim značajnijim časopisima i listovima pre i posle Drugog svetskog rata(Srpski književni glasnik, Misao, Beogradski dnevnik, Novosti, Preporod, Narod, Budućnost, Venturiamentes, Raskrsnica, Pokret, Naša domovina, Vijenac...). Kovačević od prvih kritičara smatran samosvojnim pesnikom, koji je pretrpeo vrlo malo uticaja raznih pesničkih i književnih škola. Prve pesme napisao je kao neoromantičar. Iako su stihovi bezazleno dečački, nostalgični i elegični, nekada razigrani na Brankov način, u njima se nalazio ritam beogradske govorne melodije. Ta melodija, nevesele i puste mladosti, stalno izložena stranim izrazima i uticajima posle Prvog svetskog rata, ostala je sačuvana u potpunosti u Kovačevićevoj poeziji. Zbog toga je njegova poezija i posle Drugog svetskog rata kao samostalna, gradska i uticala na mlade pesnike. Traženjem nehajnosti u gradskoj vrevi uticala je i na druge pesnike njegove generacije.
 
o srpskoj knjizevnosti   
O SRPSKOJ KNJIŽEVNOSTI
Božidar Kovačević
Uporedo sa pisanjem poezije i proze Kovačević se bavio i književnom kritikom. Pisao je eseje i članke iz istorije književnosti, koje je, najpre počeo da objavljuje u Srpskom književnom glasniku, a nastavio u časopisu Književnost. Do kraja života objavio je na desetine priloga iz istorije i književnosti o različitim temama i piscima. Ovaj izbor pokazuje koliko je široko bilo interesovanje Božidara Kovačevića za istoriju književnosti; još jedna knjiga mogla bi se načiniti od književnih kritika kojima je propraćao književna i naučna dela svojih savremenika. U žiži njegovog interesovanja našli su se skoro svi značajniji pisci od Svetoga Save do Anđelka Krstića, pre svega zbog njihovog značaja za našu književnost. Oni o kojima je pisao, po njemu donosili su u našu književnost i kulturu nešto novo, svojstveno samo našem podneblju, našoj kulturi i istoriji.
 
vekovi beograda   
VEKOVI BEOGRADA
Kosta Dimitrijević
Vekovi Beograda je nastala kao jedinstven vremeplov istorijskih i kulturnih događanja našeg glavnog grada. Zato i podnaslov tog hronološki preglednog istorijskog romana ili hronike u simboličnom značenju reči glasi: Starobeogradska hronika. Pomenuta knjiga verno, na osnovu dokumenata i istorijskih činjenica prikazuje događanja na beogradskom tlu, koja obuhvataju preko dva milenijuma. Da promenljiva, često haotična i burna istorijska zbivanja u Beogradskoj tvrđavi i varoši na osnovu narodnih legendi, istorijskih zapisa i svedočenja savremenika verodostojno opiše, piscu je dao ideju jedini naš književni nobelovac Ivo Andrić u vreme zajedničkog rada na njegovoj životnoj ispovesti.
 
neobicne sudbine   
NEOBIČNE SUDBINE
Kosta Dimitrijević
"Dobitnik najviših književnih nagrada grada Beograda i Republike Srbije Kosta Dimitrijević, autor memoarsko-autobiografske knjige "Neobične sudbine", u ovom značajnom delu uz opominjuće poruke srpskih velikana od Svetog Save do Nikole Tesle, svoj životopis uspešno je povezao sa portretima – ispovestima istaknutih savremenika u oblasti kulturne, naučne i umetničke delatnosti. Jedini izuzetak predstavlja poglavlje posvećeno druženju i razgovorima sa princom Tomislavom Karađorđevićem, čije je objavljivanje CK SK Hrvatske 1975. godine zabranio. Autor je svoje portrete posvetio susretima, razgovorima i sećanjima na život, delo i vreme značajnih srpskih umetnika."
 
   
MOMO KAPOR sećanje i druženja
Kosta Dimitrijević
"Knjiga o životu, znamenitom delu i haotičnom vremenu novinara,književnika i akademskog slikara Mome Kapora (1937-2010) osvetljava delovanje tog izuzetnog stvaraoca - srpskog rodoljuba i omiljenog pisca. Autor pomenutog Mominog životopisa je njegov školski drug iz Treće muške gimnazije, a potom kolega iz redakcija Politike, NIN-a, Duge i Frankfurtskih vesti. Tokom proteklih decenija, susrećući se na relaciji od Beograda do Njujorka, imali su veliku zajedničku ljubav romantično-boemsku Skadarliju, čiju su uspomenu oživljavali svojim mnogobrojnim člancima i reportažama. Momo Kapor duhovitošću, ljubaznošću i šarmom, zavodi i osvaja ljude... On je čovek sa više lica: jednim za svet, drugim za kuću - za suprugu Ljiljanu i prijatelje, trećim za sebe u samoći..."
 
   
RAZGOVORI I ĆUTANJA IVE ANDRIĆA
Kosta Dimitrijević
"I knjige kao i ljudi, kažu, imaju sudbinu. Isto važi i za treće dopunjeno izdanje knjige "Razgovori i ćutanja Ive Andrića", koja predstavlja čitavu romanesknu hroniku, posvećenoj životnoj ispovesti našeg Tolstoja ili "Homera Balkana", kako su srpskog jedinog književnika-nobelovca simbolično nazivali inostrani kritičari. Knjiga je nastala zahvaljujući poverenju koje je autoru poklonio Andrić. Dimitrijević je imao retku sreću da Andrić, koji ne voli razgovore sa novinarima, izbegava intervjue i nerado govori o sebi i svom delu, prihvati razgovore sa njim. Dimitrijević se u ovom delu trudio da ostvari zadatak koji je sebi postavio kao glavni: da ne izneveri istinu... pa je tako sačinio delo o Andriću, koje je, za sada jedino tako potpuno..."
 
   
NIKOLA TESLA
Kosta Dimitrijević
Knjiga govori o životu, radu, delu, o odnosima sa ljudima i sa golubovima. Ona pokriva čitav životni vek od rođenja u selu Smiljanu do smrti u hotelu Njujorker u Njujorku. Objašnjava šta je Nikola Tesla napravio, a šta od svojih pronalazaka nije uspeo da materalizuje. Kako je prodajom svojih patenata dobio milion i kako se odrekao dvanaest miliona dolara. Otkriva kako su krali Tesline ideje i pripisivali ih sebi. Kakav je Tesla bio rodoljub i koliko je bola podnosio zbog patnji svoga naroda. Mnogo toga nam otkriva ova knjiga, samo nam misteriju njegovog uma ne može otkriti. To je ipak nemoguće.
 
   
ROMANTIČNO BOEMSKA SKADARLIJA
Kosta Dimitrijević
Skadarlija je tokom XIX i XX veka imala desetinu poznatih kafana, čiji je život bio vezan za najznačajnija imena dramskih umetnika, kompozitora, slikara, kao i predstavnika ostalih profesija o kojima je reč u ovoj knjizi. Svi oni su bili srcem i dušom odani prvrženici skadarlijske boemije.
Čitajući ovu knjigu, moćićete da nazrete i delimično osetite atmosferu Skadarlije u vremenima koja su za nama.
 
   
KOBNO OSIPANJE SRPSKOG NARODA
dr Milan Vojnović
"Ima mnogo elemenata radi kojih možemo govoriti o osipanju, pa i zatiranju srpskog naroda, verovatno jednog od najstarijih naroda sveta, sa grandioznim kulturnim nasleđem i najhumanijim duhovnim tradicijama. Ono je, u prvom redu, proizašlo iz tragike bitisanja srpskog naroda, iz teških i nesrećnih agresija koje su prema njemu činili drugi narodi..."
 
   
UBIJENI PESNIK
Kosta Dimitrijević
"Vreme leti, čini mi se da je to što želim da ispričam u romanu "Ubijeni pesnik", posvećenom životu, delu i vremenu mog prijatelja Branka Miljkovića bilo juče, a prošlo je već četiri decenije. Pesnik koji je u svojoj Baladi iskazao surovu životnu istinu "Isto je pevati i umirati" do krajnosti privržen volšebnoj magiji reči i životnoj filozofiji ostavio je niz opominjućih zapisa o ćutanju: "Samo reč može da nadvisi našu prisutnost. A ima i ćutanja koje to nije. Moći ćutati je isto što i moći govoriti". (Pesnik i reč)"
 
   
SRPSKI VELIKANI
Kosta Dimitrijević
Srpski velikani predstavlja literarni portret petoro značajnih istorijskih ličnosti Srbije. To su Sveti Sava, despot Stefan Lazarević, Filip Višnjić, Karađorđe i Miloš Obrenović. Opisom njihovih ličnosti i događaja oko njih bićete upoznati sa dešavanjima i previranjima u Srbiji u periodu u kom su živeli ovi srpski velikani.
 
   
KAŽEM JA SEBI - antibiografija
Predrag Milojević
Knjiga "Kažem ja sebi" predstavlja jednu vrstu retrospektive dešavanja za života Predraga Milojevića, jednog od naših najboljih novinara. Knjiga na dopadljiv, humorističan, ponekad satiričan način, svojstven novinaru kakav je bio sam Predrag Milojević, opisuje događaje direktno vezane za samog autora, ali takođe i one druge u kojima je bio samo posmatrač. Čitajući knjigu susrešćete se sa razmišljanjima i opaskama koje će vam veoma često izmamljivati osmeh. Kao što nije štedeo ljude o kojima je pisao, tako nije štedeo ni sebe pišući ovu knjigu. Veoma lako u redovima ove knjige uočićete karakter ovog vrsnog novinara XX veka.
 
   
GOLI OTOK - ljudsko mučilište
Mašan Radonjić
Istinita i potresna priča sa autentičnim ličnostima o stradanju autora u tamnicama na ozloglašenom Golom Otoku. Kroz ovu priču o stradanju pojedinca upoznaćete se sa stradanjem čitave nacije koja se dogodila u periodu posle Drugog svetskog rata.
 
O Cincarima
O Cincarima

Svetska politika

Vojnik i država

Reforme Evropske Unije
Reforme Evropske Unije
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2019