avantura
putevi i bespuća
Prometej Beograd
Knjige ›› Biblioteka "Prometej" ›› Srpski Velikani
 
Srpski velikani

SRPSKI VELIKANI

Kosta Dimitrijević

ISBN
Obim
Format 
86-82363-23-2
124 strane
A5
RASPRODATO!
Sadržaj
 


"Duhovnom ocu srpskog naroda, svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi, najmlađem sinu velikog raškog župana Stefana Nemanje i njegove supruge Ane, krštenog oko 1175. godine kao princ Rastko Nemanjić, počev od srednjeg veka pa do danas posvećena je čitava biblioteka knjiga. Tom velikom narodnom učitelju i školskom slavljeniku, tvorcu duhovne kulture srednjovekovne Srbije, s osloncem na vizantijsku, posvećena je i poznata đačka himna s početnim stihom „Uskliknimo s ljubavlju", dok njegovo časno ime nose mnoge crkve, zadužbine, spomenici, geografski objekti...

Veličanstveni srpski kult prosvetitelja Save, prati nas još od detinjstva, setimo se samo poseta malenoj crkvi na Vračaru nazvanoj njegovim imenom i Spomen-hramu vrhunske lepote koji je još u izgradnji. Pamtimo đačko doba: na vidnom mestu učionice padala je u oči ikona Svetog Save, a na dan školske slave pevali smo u horu himnu u čast srpskog svetitelja i prosvetitelja. I prva lektira bila je najznamenitije delo Svetog Save - Život Svetog Simeona.

Pisac ovog portreta srpskog velikana pamti kako je još u ranim godinama s uzbuđenjem čitao potresno poglavlje iz knjige Svetog Save posvećeno poslednjim danima njegovog oca - velikog župana Nemanje, koji se odrekao prestola i dvorski sjaj zamenio skromnom monaškom kelijom u svojoj zadužbini. Ta životna ispovest ranijeg moćnog vladara a tada ubogog monaha, koji je ležeći u keliji na rogozini sa kamenom pod glavom umesto jastuka i davao sinu mudre savete pre nego što će „usniti u Gospodu”, bila je presudna da se autor ove knjige kasnije opredeli za pisanje životopisa znamenitih stvaralaca..."

"U imućnoj kući Vilića, u selu bosanskog Podrinja, zvanom Srpska Trnova, 1767. godine, pretpostavlja se, rodio se daroviti slepi guslar i vidoviti narodni pesnik Filip Višnjić, smatran za Homera naše epske književnosti. Tu značajnu ocenu od strane najpoznatijih istoričara srpske književnosti Filip Višnjić je dobio sasvim opravdano, jer je snagom genija iz drevne Jelade, verno i istinito, u desetercu, opevao sve ljute bojeve i velike junake Prvog srpskog ustanka. Zato je tom slobodarskom pesniku pobunjenog naroda na Balkanu, poznatog po svojoj legendarnoj hrabrosti, ceo književni i naučni svet odao puno priznanje smatrajući da je Višnjićeva Pevanija, pored Protinih memoara, Vukovih zapisa kao i Karađorđevih savremenika, četovođa i pisara Janićija Đurića, Gaje Pantelića, Petra Jokića i Ante Protića, najuzbudljivije svedočanstvo prve srpske revolucije. A originalnost stvaralačkog i poetskog dela Filipa Višnjića potvrdio je i sam Vuk Karadžić koji zapisuje: „Ja zacelo mislim da je sve ove nove pesme, od Karađorđijina vremena Filip sam spevao".

Pri oceni Višnjićeve poezije moramo, najpre, istaći da one imaju istorijsku i književnu vrednost. Istorijsku zato što je narodni ustanak u Šumadiji, znamenite 1804. dao u svetlosti najpouzdanijih činjenica, a Višnjićevu ogromnu literarnu vrednost potvrđuje i Vuk Karadžić ističući da je on jedan od njegovih najboljih pevača…"

Kosta Dimitrijević
 
Srbi u Dalmaciji
Srbi U Dalmaciji

O Cincarima
O Cincarima

Svetska politika

Vojnik i država
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2019