lunarni kalendar
lunarni kalendar
Prometej Beograd
Knjige ›› Ekonomija ›› Transnacionalizacija Međunarodne Trgovine
 
Transnacionalizacija Međunarodne Trgovine

TRANSNACIONALIZACIJA MEĐUNARODNE TRGOVINE

mr Sandra Stojadinović Jovanović

ISBN
Obim
Format 
Cena
978-86-82363-80-4
334 strana
B5
660,00 dinara
RASPRODATO!
Sadržaj
 


"Predmet istraživanja ove knjige je transnacionalizacija međunarodne trgovine, odnosno uloga i značaj transnacionalnih kompanija, kao nosilaca stranih direktnih investicija u međunarodnoj trgovini. Transnacionalizacija međunarodne trgovine je jedan od najznačajnijih procesa u svetskoj privredi posle Drugog svetskog rata i znači rastuću ulogu transnacionalnih kompanija u međunarodnoj trgovini, a time i spoljnoj trgovini mnogih zemalja. Transnacionalne kompanije su najznačajniji nosioci stranih direktnih investicija i globalnog rasta i ključni učesnici svetske privrede i svetske trgovine.

Knjiga pokazuje da se stepen transnacionalizacije svetske privrede povećava. Kompanije iz razvijenih zemalja, zemalja u razvoju i zemalja u tranziciji karakteriše kontinuirani trend ka većoj transnacionalizaciji. Brži rast međunarodne u odnosu na domaću proizvodnju znači da i zemlje postaju više transnacionalizovane. Svi pokazatelji nagoveštavaju da će snage globalizacije voditi daljem porastu stepena transnacionalizacije kompanija i zemalja.

Transnacionalizacija međunarodne trgovine je najizraženija u poslednje dve decenije XX veka, naročito posle 1990. godine, zbog čega je ovom periodu posvećena posebna pažnja u knjizi, mada je ovaj proces proučavan od najdalje prošlosti i njegovih početaka.

Na početku XXI veka uloga transnacionalnih kompanija i stranih direktnih investicija u svetskoj privredi nastavlja da raste, što se odražava u prodajama, imovini, zaposlenosti i izvozu filijala u inostranstvu. Povećavajući svoj broj, značaj i uticaj, transnacionalne kompanije ostaju dominantni učesnici u međunarodnoj proizvodnji i međunarodnoj trgovini kao i spoljnoj trgovini mnogih zemalja.

Shvatajući ekonomski značaj transnacionalnih kompanija, kao nosilaca stranih direktnih investicija, u savremenim uslovima mnoge zemlje nastoje da ih privuku i svoje investicione politike učine privlačnijim za investitore. Promene u nacionalnim politikama stranih direktnih investicija potvrđuju i ojačavaju trend ka liberalizaciji, zaštiti i promociji stranih direktnih investicija. Obzirom da postoji značajna razlika između “visoko kvalitetnih” stranih direktnih investicija (sa snažnim vezama sa domaćom privredom, jakom izvoznom orijentacijom i značajnim transferom znanja i tehnologije) i “nisko kvalitetnih” stranih direktnih investicija, izazov koji se postavlja pred tvorce nacionalnih politika je da pomognu zemlji da privuče više i, što je moguće, kvalitetnije strane direktne investicije.

Srbija, kao i druge zemlje, ne može biti izolovana od procesa transnacionalizacije međunarodne trgovine i svetske privrede. Zato je poslednji deo knjige posvećen pitanjima iz ove tematike relevantnim za privredu naše zemlje.

Proces transnacionalizacije svetske privrede i trgovine je realnost našeg vremena i sve zemlje bivaju obuhvaćene njime, njegovim razmerama i implikacijama. U ovom procesu, za pojedinačne zemlje se ne postavlja pitanje prihvatanja ovog procesa i snaga globalizacije, već pronalaženja načina za međusobnu saradnju kako bi ostvarile koristi iz njega."

iz predgovora autorke Sandre Stojadinović Jovanović
 








Reforme Evropske Unije
Reforme Evropske Unije

Svetska trgovinska organizacija
Svetska trgovinska organizacija

Svetska politika

Vojnik i država
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2022