lunarni kalendar
lunarni kalendar
Prometej Beograd
Knjige ›› Ostala Izdanja ›› Šarm Srednje Klase
 
Sarm srednje klase

ŠARM SREDNJE KLASE

Ivan Šijaković

Obim
Format
Cena
 186 strane
 A5
 165,00 dinara
Gde da kupim knjigu?
Sadržaj
 


"Istraživanja klasne strukture savremenog razvijenog društva na Zapadu ukazuju na širenje i uspon srednje klase ili srednjih slojeva. Sociolozi, istoričari, ekonomisti i drugi istraživači tragaju za ekonomskom i kulturnom pozadinom nastanka brojnih srednjih slojeva u najrazvijenijim zemljama, kao i u zemljama u razvoju. Zapaža se da se posle Drugog svetskog rata odvija proces konstantnog razvoja srednje klase: kvantitativni rast, ekonomski značaj, politički, ideološki, psihološki i kulturni uticaj.

Ovaj uspon srednje klase dovodi se u vezu sa sve značajnijim smanjenjem tradicionalne radničke klase. Tako se za mnoge razvijene zemlje Zapada smatra da postaju sve više, "društva srednje klase". Međutim tu se često provlače različite varijante mita o društvu srednje klase, kao što je slučaj sa mitom o američkom društvu srednje klase koja je oslonac demokratskog razvoja, načina života, obrazovanja, političke umerenosti i slično.

Sam pojam srednje klase u savremenoj teoriji nije dovoljno preciziran. Ona se često posmatra kao određena "kvazi klasa", kao konglomerat različitih, često i suprotstavljenih, klasno-socijalnih grupacija sa različitim psihološkim, kulturnim i političkim vezama. U prvom delu rada tom problemu posvećujemo značajnu pažnju. Veoma je važno i pitanje klasne transformacije savremene radničke klase. U poslednje dve decenije XX veka nastupile su velike promene u biću klasične radničke klase, posebno u razvijenim zemljama. Najnoviji razvoj nauke i tehnologije ("treći talas" kako ga naziva Tofler) unosi novu dimenziju u klasno-socijalnu transformaciju razvijenih društava Zapada. Neosporno je i da se smanjuje industrijsko radništvo a da se povećava radništvo u uslužnim delatnostima. Isto tako vidljivo je proširenje najamnog odnosa na delove intelektualnog rada, posebno "tehničke inteligencije". Tu nastaju značajne poteškoće u teorijskom određenju i praktičnom uočavanju granice između radničke klase i "nove srednje klase". Da li se tu može govoriti o širenju srednje klase ili o radničkoj klasi u "širem smislu"?

Pored pronalaženja opštih kriterija za analizu stanja i tendencija u srednjoj klasi, u radu se dodiruje i problem radničke klase u naznačenim prostorima savremenog društva na Zapadu.

Uočavamo da srednja klasa u određenim okolnostima nastupa kao relativno autonomna društvena snaga ostvarujući uticaj na važnije društvene tokove, posebno u vreme parlamentarnih izbora ili određenih političkih i socijalnih previranja širih razmera (primer Čilea početkom sedamdesetih godina XX veka). Sve političke partije nastoje da svojim programom i strateškom orjentacijom privuku delove srednje klase i obezbede svoj politički uticaj u njima."

Ivan Šijaković
 


Kobno osipanje srpskog naroda
Kobno osipanje srpskog naroda

Romanticno boemska Skadarlija
Romantično boemska Skadarlija

Trziste kapitala
Tržiste kapitala

Manjine u medjunarodnom pravu
Manjine u međunarodnom pravu
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2022