lunarni kalendar
lunarni kalendar
Prometej Beograd
Knjige ›› Džepna Knjiga ›› Antibiografija
 
Antibiografija

ANTIBIOGRAFIJA

Predrag Milojević

ISBN
Obim
Format
Cena
 86-82363-14-3
 186 strana
 A5
 330,00 dinara
Gde da kupim knjigu?
Sadržaj
 Prošavši veliki deo sveta i videvši i upoznavši se sa mnogim ljudima, običajima i kulturama Predrag Milojević je ostao veran sebi, ceneći pre svega humanost i ističući čojstvo ispred junaštva. U njegovim zapisima prepoznaćete mnoge mudre reči čoveka koji je bio svedok XX veka.
"SLIKA I PRILIKA „UKLETE PROFESIJE“

  • U novinarstvu napreduje onaj koji može da piše sve
  • Novinar koji prestaje da piše nije više novinar
  • Mnogi novinari smatraju da je njihova profesija ukleta
  • Novinar piše za dan, i to iz dana u dan
Ta "ukleta profesija" ume da omamljuje i one koji upiru prstom u nju. Novine grde mahom oni čitaoci koji samo novine čitaju, i novinare ne trpe samo oni književnici koje niko ne čita. U novinarstvu napreduje onaj koji može da piše sve. Ako ne može, ide u književnike. Novinar mora da piše zanimljivo, jer kada prestane da piše, nije više novinar i niko ga ne priznaje za pisca ide u korpu zajedno sa novinama. Za dobro pisanje (u smislu popularno) potrebna je izvesna širina interesovanja i znanja. To znači da novinar mora da bude dobar pisac u svojoj specijalnosti. Mnogi novinari smatraju da je njihova profesija ukleta. Ali, i kao takva, ima svoje draži.

Pisao sam po svom nahođenju

Bio sam svestan da kao novinar ne mogu pod diktaturom da se pravim slobodoumnim i demokratom. Ali štogod sam pisao, i morao da pišem, pisano je tako da nije bilo u duhu onog što se tražilo da bude napisano. To su nazirali oni koji su dirigovali štampom - agitprop - i dva puta su me najurili. Ja sam tada vodio spoljnu političku rubriku, jer sam znao glavne strane jezike, pa sam nastojao da izlažem kobajagi kritički i stanovništva zapadnih demokratija. A bila mi je dužnost da Zapadu poturam naša gledišta, a ne zapadna nama. Stanovišta su se povremeno menjala i pod diktaturom, pa je dolazilo, kod nekih vodećih, do mišljenja da je dobro tom demokratskom svetu pokazati da kod nas diktatura nije baš takva kakvu je oni vide, jer, eto, u našim novinama može da piše i tako liberalno nastrojen novinar kao što sam ja.

Rizično je istrčavati se...

Petlovi koji prerano kukuriču, prema jednoj ruskoj poslovici, prvi dođu u lonac. Uvek je rizično istrčavati ispred važećeg vremena. To sam i ja iskusio: dva puta sam bio isterivan iz "Politike" zbog istrčavanja! Ali nisam žalio: oba puta sam dobijao u popularnosti kod publike. I oba puta sam vađen iz lonca od onih istih koji su me u lonac gurnuli. Nisam se promenio ja promenili su se oni.

Svesna laž pogubna za novine

Novinar može da greši, ali ne sme da laže. Ako čitalac uvidi da je to što u novinama piše svesna laž, svršeno je sa tim novinama zanavek. Jer istina uvek izbije na površinu. To je ono što je Abraham Linkoln rekao ponet svojim ličnim iskustvom: "Možeš nekog da varaš sve vreme, i ceo svet neko vreme, ali ne možeš ceo svet da varaš sve vreme". Istina uvek ispliva na površinu makar i udavljena."

Predrag Milojević
 
Reforme Evropske Unije

Reforme Evropske Unije

Umetnost vodjenja ljubavi
Umetnost vođenja ljubavi

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Kazem ja sebi
Kažem ja sebi
Na vrh -:|:- Gde kupiti knjigu?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2022