avantura
putevi i bespuća
Knjige ›› Politika
   
DIPLOMATIJA I PREGOVARANJE U INFORMACIONOM DRUŠTVU
Dr Vojkan Vasković, Dario Kršić
"Ovo je prva knjiga u Srbiji koja se isključivo bavi temom uticaja razvoja informacionih i komunikacionih tehnologija na diplomatiju i njenu srž - pregovaranje. Da bi se narastajući problemi u međunarodnim političkim i ekonomskim odnosima efikasnije rešavali, diplomate moraju sve više da koriste računare, inteligentne softvere i Internet tehnologije. Time je stvorena podloga za razvoj novog vida diplomatije – elektronske, koju će pre svega odlikovati brzina odlučivanja, brže zaključivanje sporazuma, povećana bezbednost diplomata i smanjenje troškova diplomatskih misija."
 
   
DR MILENKO VESNIĆ
gransenjer srpske diplomatije

Radoslav Vesnić mlađi
"Milenko Vesnić, srpski kraljevski poslanik u Parizu između 1903. i 1920. godine, bio je istaknuti diplomata, državnik, naučnik i javni radnik u vremenu u kome se Srbija od zaostale balkanske kneževine brzo pretvarala u modernu evropsku državu, učvrstila svoj položaj na Balkanu i u Evropi i, uprkos velikim gubicima, izišla kao pobednik iz tri uzastopna rata da bi 1918. godine aktivno sudelovala u stvaranju prve jugoslovenske države... Bilo je to zlatno doba srpske diplomatije u kome se Milenko Vesnić našao na čelu za Srbiju tada verovatno najznačajnije diplomatske misije i učestovao u istorijskim događajima kojima je dao snažan lični pečat, što ga svrstava među vodeće ličnosti u srpskoj i jugoslovenskoj diplomatskoj istoriji."
 
   
SVETSKA POLITIKA
Čarls V. Kegli
Judžin R. Vitkof
"Svetska politika: trend i transformacija je udžbenik na kome su mnoge generacije studenata u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama tokom prethodne dve decenije stekle svoja prva znanja o teoriji i praksi međunarodnih odnosa, evoluciji međunarodne politike, prava i ekonomije i ulozi SAD u vremenu koje obeležava fenomen globalizacije. Već samom činjenicom da je među onima koji se nalaze na kormilu danas najmoćnije zemlje na svetu dosta onih kojih su svoj pogled na svet izgradili na ovoj knjizi i istraživanjima na kojima ona počiva, ova knjiga privlači pažnju i to je jedan od razloga njene velike popularnosti ne samo u SAD nego i u zemljama gde je prevedena."
 
  
VOJNIK I DRŽAVA
Semjuel P. Hantington
"Studija Vojnik i država: teorija i politika civilno-vojnih odnosa u stručnim i političkim krugovima na Zapadu važi za kapitalno delo o odnosima civilnih društava i oružanih snaga, onome što se danas u svetu naziva demokratskom kontrolom oružanih snaga. Hantingtonovu pažnju u ovoj studiji, zapravo, najviše zaokuplja odnos liberalnih ideja i demokratskog društva s jednom izrazito autoritarnom i nasilnom institucijom kakva je vojska, a centralna tema knjige je vojni poziv kao profesija koja je nastala kao proizvod evolucije savremenih industrijskih i građanskih društava u XIX i XX veku."
 
  
ELECTIONS IN THE SOUTH EASTERN EUROPE
edited by: Brana Marković, Ognjen Pribićević, Predrag Simić
"The main goal of this project was to gather leading experts from the region in the field of foreign and domestic politics and enable them to exchange their ideas about recent elections in the region (Serbia and Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Macedonia and Croatia) and its impact on the regional stability. As a result of our work and endeavours to bring these experts we organize workshop on this topic in Belgrade on 28th of February 2003. Centre for South Eastern European Studies brought to Belgrade leading experts in this topic from Sarajevo, Skopje, Podgorica, Zagreb and Belgrade and representatives of Freedom House and NATO."
 
  
EUROPEAN INTEGRATION AND THE BALKANS
edited by: Theodor Winkler, Brana Marković, Predrag Simić, Ognjen Pribićević
"The crisis and the civil war in former Socialist Federal Republic of Yugoslavia were the first great challenge for European security after 1989 not only because of the violence they caused and the geopolitical changes they brought to the European South East, but also because they showed inability of international security institutions and mechanisms developed during previous decades to prevent new forms of security threats. Balkan crisis 1991 - 2000 thus became a turning point, which considerably affected foreign policy thinking and strategies of the leading international actors and caused the redefinition of the role of numerous international security organizations."
 
  
INTERNATIONAL SANCTIONS
edited by: Ana Damian
"Democratic changes in Yugoslavia in the fall of 2000 created a radically different situation in which the people and entire society can build the foundations of a contemporary democracy, an open society. In the new circumstances the doors of the community of nations swung open before Yugoslavia, proving its readiness to jointly contribute to the stability of the region, to accept, develop and enrich the general values of the modern society in which there would be no place for totalitarianism, biased approach and disrespect of human rights"
Reforme Evropske Unije
Reforme Evropske Unije

O Cincarima
O Cincarima

Vojnik i država

Svetska politika
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2018