avantura
putevi i bespuća
Prometej Beograd
Knjige ›› Biblioteka "Istorija Balkana"
 
starim tragom   
STARIM TRAGOM
Budimir Švabić
Knjiga "Starim tragom" se sastoji iz dva dela, gde prvi predstavlja putopis novinara Budimira Švabića, povodom prve organizovane posete Vidu, Krfu, Malti i severnoj Africi, mestima na kojima su boravili, lečili se i sahranjivani borci srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Poseta ovim "za nas svetim mestima", organizovana je putovanjem novoformirane jugoslovenske flote ratne mornarice. Autor je pri poseti svim ovim mestima, prenosio tadašnje, ponekad veoma zapušteno, stanje kosturnica i grobova i opisivao doživljaje i putešestvija naših ratnika kroz mesta koje je i on sam u tom trenutku posećivao.
Drugi deo knjige, koji ima poseban značaj, predstavlja spomenicu poginulim vojnicima, sa svim u to vreme raspoloživim podacima, o imenima, prebivalištima, nazivima pukova gde su služili vojsku, datumima i mestima smrti. Sve ove podatke Budimir Švabić je prikupio posećujući grobove palih srpskih boraca. Mnogi od nas će među ovim imenima pronaći svoje hrabre poginule pretke.
 
Proboj Solunskog fronta   
PROBOJ SOLUNSKOG FRONTA
Kosta Dimitrijević
Ratna hronika Proboj Solunskog fronta, ostvarena kazivanjem junaka čuvenog Jakovljevićevog romana-epopeje Srpska trilogija, uzbudljivo je svedočanstvo o borbi, stradanju i herojstvu naše vojske i naroda u Prvom svetskom ratu. Od prve do poslednje stranice ispunjena neposrednim ispovestima učesnika Velikog rata, ovom knjigom naša istorija dobija – značajan i veran dokumenat o proboju Solunskog fronta, literatura – niz izvanrednih rodoljubivih svedočanstava o tome kako se bori za otadžbinu, a teorija književnosti – vredno pažnje delo o Jakovljevićevom stvaralačkom postupku.
 
Osluskivanje istorije    
OSLUŠKIVANJE ISTORIJE
Jelica Roćenović
"Jelica Roćenović osluškuje istoriju razgovarajući sa najznačajnijim srpskim misliocima, piscima, naučnicima, humanistima koji su imali viziju naše istorijske sudbine. To su odgovori celog jednog velikog pokolenja, koji često liče na amanete i zavete."
 
O Cincarima   
O CINCARIMA
Dr Dušan J. Popović
"Monografija O Cincarima Dušana Popovića predstavlja prvo sistematsko delo posvećeno ispitivanju Cincara koji su živeli ili žive na našoj teritoriji, prvo delo u našoj naučnoj literaturi posvećeno isključivo Cincarima."
 
Srbi u Dalmaciji   
SRBI U DALMACIJI
Lujo Bakotić
Knjiga napisana početkom XX veka posvećena je rasvetljavanju istine i razbijanju zabluda o poreklu, brojnosti, životu, problemima i političkoj borbi Srba i Hrvata na teritoriji Dalmacije. Period koji obuhvata ova knjiga jeste period od pada Mletačke Republike, pa do ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine.
 
Arbanasko pitanje   
ARBANAŠKO PITANJE I SRPSKO PRAVO
Tomo P. Oraovac
Istine i zablude o Albancima nekada zvanim Arbanasima. O njihovom poreklu, kulturi, načinu života i povezanosti sa Srbima iz pera istoričara Tome P. Oraovca, sa početka XX veka. Pročitajte knjigu i uporedite činjenice i shvatanja o Albancima i srpskom pravu, sa početka XX veka i danas. Da li ima razlike?
 
Nastajanje nove srpske drzave    
NASTAJANJE NOVE SRPSKE DRŽAVE
urednik Nenad Ljubinković
Nastajanje nove srpske države predstavlja zbornik radova sa naučnog skupa održanog u okviru tradicionalne godišnje manifestacije "U slavu velikog vožda" jula 2005. godine. Tema ovog zbornika jeste Prvi srpski ustanak u istoriji i usmenom narodnom predanju. Ova knjiga između ostalog postavlja pitanje koliko se narodne pesme iz ovog razdoblja mogu uzeti kao relevantan istorijski pokazatelj ili oslonac.
 
Nastajanje nove srpske drzave    
NASTAJANJE NOVE SRPSKE DRŽAVE
urednik Nenad Ljubinković
Zbornik radova sa naučnog skupa koji se održao 2000. godine u čast velikog vožda Karađorđa ima dve tematske celine. Prva je posvećena obeležavanju 2000. godišnjice hrišćanstva, dok je druga posvećena 185. godišnjici Drugog srpskog ustanka.
Svetska politika
Svetska politika

O Cincarima
O Cincarima

Vojnik i drzava
Vojnik i država

Romanticno boemska Skadarlija
Romantično boemska Skadarlija
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2019