lunarni kalendar
lunarni kalendar
Prometej Beograd
Knjige ›› Biblioteka "Džepna Knjiga" ›› Nacija i Nacionalizam
 
Nacija i nacionalizam

NACIJA I NACIONALIZAM

dr Nemanja Božić

Obim
Format
Cena
 130 strana
 A5
 220,00 dinara
Gde da kupim knjigu?
Sadržaj
 "Poricati naciju, i iz nje izvedeni nacionalizam i savremenu nacionalnu državu, to je u poslednje vreme u nas postalo znak raspoznavanja (neo)liberala i (pro)komunista. U tom pitanju, oni su se našli na istoj strani utopističkoj. Pri tome je manje važno ko koga u toj raboti potkrada. Politički i ideološki.

Utopijama je svojstven istorijski diskontinuitet, u ovom slučaju u oblandi subjektivne dijalektike: nacija je nastala u jednim istorijskim uslovima i okolnostima i nestaće u drugim. To se, prema našim (neo)liberalima i (pro)komunistima već dogodilo, upravo u naše vreme: nacija, nacionalizam i savremena nacionalna država su, šta više, postali prepreka demokratiji i progresu. Nacija je mit i legenda, nacionalizam destruktivna emocija, savremena nacionalna država relikt prošlosti. Da li je baš sve tako, to je pitanje na koje smo pokušali da odgovorimo u ovoj zbirci ogleda.

Nije mali broj ljudi od nauke i pera koji dokazuju da je sveto pismo mit i legenda, ali niko od njih ne osporava da su deset božijih zapovesti skup civilizacijskih i moralnih vrednosti koji je nadživeo svoju istoriju. Ako je nacija samo mit i legenda, šta je sa nacionalnim identitetom u njenom temelju, tim zbirom civilizacijskih i moralnih vrednosti i zajedničkih pravila ponašanja jedinki u društvu? Zbirom koji nije prost. Možemo li da ga tek tako podvedemo pod tradiciju i zajedno s njom - zaboravimo?

Nacija je prvobitno nastala iz razloga odbrane određene državne teritorije od napada (agresije) drugih država. Taj razlog ne menja podatak da su (nacionalne) države veoma često napadale jedna drugu, kao što ni lik u ogledalu nije isti ako je ogledalo krivo. Pomenuta odbrana državne teritorije nije bila sama sebi svrha. Sa odbranom teritorije je bila ujedno i zaštita pretpostavki razvoja odnosne države, u skladu sa stupnjem naučnog i tehničkotehnološkog napretka u svako doba. Pretpostavke, pak, razvoja su bili činioci proizvodnje (roba, kapital i radna snaga, a u naše vreme i informacija) na dotičnoj teritoriji. Nacija, nacionalizam i savremena nacionalna država su branili (i brane) pravo svakog naroda na slobodu izbora u pogledu tog razvoja..."

dr Nemanja Božić
 


Reforme Evropske Unije

Reforme Evropske Unije

Kobno osipanje srpskog naroda
Kobno osipanje srpskog naroda

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Kazem ja sebi
Kažem ja sebi
Na vrh -:|:- Gde kupiti knjigu?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2022