lunarni kalendar
lunarni kalendar
Autori ›› Stevan Sremac
 
Stevan Sremac

Stevan Sremac


    Stevan Sremac se rodio 1855. godine u Senti, u Vojvodini, gde je proveo rano detinjstvo. Nakon smrti oba roditelja svoje dalje školovanje nastavlja u Beogradu, gde završava studije istorije na Velikoj školi u Beogradu. Posle studija ostatak života je proveo radeći kao profesor u gimnazijama u Beogradu, Nišu, Pirotu i Sokobanji.

Svoj literarni rad počeo je u svojoj 33. godini pišući o događajima i ljudima iz srpske istorije, što će objaviti u knjizi pod naslovom "Iz knjiga starostavnih" 1903. godine. Najveći broj njegovih dela su novele i kratke priče u kojima opisuje patrijahalnu atmosferu Srbije sa kraja XIX i početka XX veka. Stevan Sremac je pisao realističnu prozu, sa elementima humora i satire. Njegove priče odišu ljubavlju za načinom života koji polako odumire. Bio je konzervativac i volevši stari način života veoma se često suprotstavljao novim stvarima koje su se pojavljivale u društvu.

Pored ove knjige Stevan Sremac je napisao i sledeće naslove: "Božićna pečenica", "Ivkova slava", "Vukadin", "Limunacija na selu" i "Zona Zamfirova".

Mnoga njegova dela su ekranizovana. Njegov najpopularniji, a pritom i jedan od najboljih humorističkih romana u srpskoj književnosti, "Pop Ćira i pop Spira" je pretočen u TV seriju, a po romanima "Zona Zamfirova" i "Ivkova slava" snimljeni su filmovi.

Stevan Sremac je umro u Sokobanji 1906. godine.
 
Knjige ››

Pop Ćira i pop Spira
Pop Ćira i pop Spira

Nikola Tesla
Nikola Tesla
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2022