lunarni kalendar
lunarni kalendar
Autori ›› Semjuel P. Hantington
 

Semjuel P. Hantington


   Semjuel P. Hantington je rođen 18. aprila 1927. godine. On je politički naučnik poznat po analizi odnosa vojske i civilne vlade, po njegovoj istrazi coup d'etats, i po njegovoj tezi da će glavni politički akteri 21. veka biti civilizacije, a ne nacionalne države. Nedavno, je privukao široku pažnju njegovim analizama o pretnjama kojima su izložene Sjedinjene Američke Države, od strane imigracija modernog doba.

Profesor je Harvard Univerziteta. Diplomirao je sa 18 godina. Potom je služio vojsku, a nakon toga je doktorirao na Harvardu i počeo je da radi kao profesor na Harvardu, sa svojih 23 godine. Bio je član Harvardskog odeljenja za vladu od 1950. godine, izuzev jednog kratog perioda između 1959. i 1962. godine kada je bio pridruženi profesor za vladu na Kolumbija Univerzitetu. Bio je predsedavajući Harvardskog odeljenja za vladu i Harvardske akademije za međunarodne i oblasne studije. Njegovi glavni interesi su: nacionalna bezbednost strategija, civilno-vojni odnosi, demokratizacija i politički i ekonomski razvoj manje razvijenih zemalja, faktori kulture i svetskoj politici i američki nacionalni identitet.

Hantington je postao poznat kao naučnik, 1960. godine sa svojom publikacijom "Politički poredak u društvima koja se menjaju". Tu je izložio pogled koji se suprotstavljao i izazivao konvencionalni pogled teoretičara modernizacije, da će ekonomski i socijalni napredak doprineti stabilizaciji demokratije u dekolonisanim zemljama.

Za vreme 1977. i 1978. godine radio je u Beloj Kući kao koordinator bezbednosnog planiranja za Nacionalni Savet Bezbednosti. Bio je osnivač i sedam godina kourednik žurnala Foreign Policy.
 
Knjige ››

Vojnik i država
Vojnik i država


Svetska politika


Vojnik i država
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2022