lunarni kalendar
lunarni kalendar
Autori ›› Milan Vojnović
 

Dr Milan Vojnović


   Dr Milan Vojnović, univerzitetski profesor i naučni konsultant, rođen je 1940. Pohađao je osnovnu školu u Čačku, a srednju školu u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Titulu doktora nauka stekao je na odeljenju sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Skoro punu deceniju, bio je ekspert u Ujedinjenim Nacijama i UNESCO-u. Posetio je 25 zemalja na četiri kontinenta. Bio je član uredničkog odbora magazina "Gledište", "Kultura" i "Međunarodni problemi" i glavni urednik "Pregleda svetske privrede". Član je uredničkog odbora časopisa "Vesnik". Bio je zamenik predsednika uređivačkog odbora "Fondacije Andrejević" koja se bavi publikovanjem naučnih disertacija. Član je Naučnog društva Srbije od 2002. godine.

Objavio je 14 knjiga. Počevši od svoje prve knjige, koja je posvećena odnosu marksizma i blankizma, što je prema ocenama naučnih krugova bio najvažniji rad te vrste u tadašnjoj Jugoslaviji, profesor Vujanović je nastavio svoju uspešnu karijeru, pišući knjige i članke čije teme u vreme njihovog publikovanju se nisu izučavale u našoj zemlji. Sa proticanjem vremena, pokazalo se da su to bile prave teme za izučavanje i mnogi su naučnici počeli da obraćaju pažnju na njih.

Danas, knjige posvećene multinacionalnim korporacijama i kapitalizmu predstavljaju osnovu za razumevanje najvažnijih ekonomskih i socijalnih kretanja.

Objavio je sledeće naslove: "Multinacionalne kompanije" (1974), "Socijalizam i revolucionarna akcija" (1975), "Transnacionalne korporacije" (1977), "Zemlje u razvoju i transnacionalne korporacije" (1979), "Svetska dominacija krupnog kapitala" (1981), "Američki kapitalizam" (1984), "Savremeni kapitalizam" (1986) i "Dijamantski sjaj kapitalizma" (1990).

Profesor Milan Vojnović nije zainteresovan samo za savremene globalne teme, već i za najvažnija socijalne kretanja unutar srpske nacije. Potrebno je istaći da se njegove knjige bave složenim pitanjima proučavanja srpskog karaktera. Mnoge od ovih istraživanja su predstavljale pionirske poduhvate u svoje vreme i Milan Vojnović se i danas interesuje za ova pitanja. Ovo se može videti iz publikovanih socioloških studija kao što su "Oporavak srpske nacije" (1993), "Sociologija" (1994), "Kobno osipanje srpskog naroda" (1995), "Ispražnjena Srbija" (1997), "Zamiranje Srbije" (1998) i poslednja, izdata krajem 2002. "Srbi na raskršću".
 
Knjige ››

Kobno osipanje srpskog naroda
Kobno osipanje srpskog naroda

Kobno osipanje srpskog naroda
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2022