lunarni kalendar
lunarni kalendar
Knjige ›› Beletristika ›› Predvorje Snova
 

PREDVORJE SNOVA

Ana Zgonjanin

ISBN
Obim
Format
Cena
 978-86-82363-98-9
 294 strane
 B5
 550,00 dinara
Gde da kupim knjigu?
Sadržaj
 


Pesma vetrova, na koži njihov šapat kojim nas oblikuju, nose sudbinu, raspiruju plamen besmrtan uobličavajući misao. Taj plamen besmrtan rođen je iz sila prirode, četiri čuda koju jedna duša poseduje.

Kada posmatramo period u životu u kome smo stvarali, postojali i nakon tog vremena u kome smo taj period u životu zauvek ostavili za sobom zanimljivo je kušati plodove na kraju tog dana kada se stara misao završila i nova nota dala početak sledeće rečenice. Novi dan uvek počinje svitanjem. Sada kada bih gledala ka prošlosti kroz koju se muzika razvijala, prvo bih govorila o ovome što sam sada, jer uvek sadašnjost posmatram kao momenat u kome se maksimalno manifestuje snaga plamena, čoveka, duše.

„Predvorje snova“ je delo sastavljeno iz pet deonica u kojoj prva predstavlja večni plamen, ostale četiri su strane sveta, odraz godina u kojima su nastajale i davale konačni oblik današnjici, praveći odu dopunjujući se, tako da početak nečeg novog predstavlja novu ideju, ali ne i smrt starog.

„U Senci plamena“ je roman toka misli, kao takav predstavljao bi kao što mu i ime govori priču duše, čija je bit ne uhvatljiva, kao i ideja, možemo je jedino razumeti afektivno i kroz sebe reagujući na nju onako kako je doživljavamo kroz boju svoga subjektivizma, posmatrajući jedan večni plamen iz senke u kojoj se i mi preispitujemo.

Južni vetar, zaštitnica žena, ljudskosti, jednostavnosti i pravde, duh juga oblikovao je roman fantastike „Žamori sutona“. U ovom romanu dobro i loše se bore na granici horizonta u kojoj traže načina da se ostvare kroz ljudsku prirodu.

Istok na kome se rađa nada, budućnost, borba i neizvesnost. Svitanje najavljuje novi dan, kada će granica horizonta postati dalja, beskrajna, kao i večna istrajnost čoveka da osvaja i prelazi ove razdaljine, boreći se da ih savlada maštom, naukom, mišlju. Borba koja oslikava ljudskost u kojoj čovek nekad i pada, ali nikad se ne gasi i ne jenjava snaga duše. Ova borba prikazana je u ciklusu kratkih naučno fantastičnih priča „Univerzum na uzglavlju misli“.

Magija nastanka sveta koju donosi noć, zapad, kada sanjamo snevajući o beskrajnim kraljevstvima. Magija iz koje je rođena istrajnost, pa je posmatramo kao čudo, jer svaki put usnimo nešto novo. U drami „Voda života“, rađenoj po uticaju na Antičke drame, prikazana je oda životu, u kojoj je čudo o nastanku sveta uobličeno bajkom, misterijom odnosa žene i muškarca. Ovo je priča o stvaranju ljudskosti, ljubavi, svetlosti, svega.

Smrt starog i početak novog, kolevka i grobnica. Mesto su na kom su se našle i budućnost, prošlost i sadašnjost, tu je vreme irelevantno. Tamo, na severu, okamenjene su sve uspomene. Pesme iz ciklusa „Eklipsa“ pratile su nastanak svih ostalih dela, one su jaje iz koje su potekla sve, a ideja, misao stvorene u pesmi nastavile bi onda svoj život samostalno.

Ovo je saga o večitom krugu života, što nikad ne staje nego uvek kreće iznova. Dobrodošli u „Predvorje snova“.
predgovor autorke knjige Ane Zgonjanin
 Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2022