avantura
putevi i bespuća
Knjige ›› Ostala Izdanja ›› Poruke
 

PORUKE

Marko Smukov

ISBN
Obim
Format
Cena
 978-86-87971-51-6
 150 strana
 A5
 330,00 dinara
Gde da kupim knjigu?
 Poetska zbirka sa aforistikom Marka Smukova pod nazivom Poruke, prevashodno se ističe neposrednošću poetskog kao i proznog iskaza, gde se misaonost uspešno povezuje sa emotivnošću, dok je u celini inspirisana životnim bitisanjem, večnim pitanjima opstanka. Trudeći se da ne izneveri život Marko Smukov najkraćim, kako ističe, jezgrovitim poput „bljeska munje“ rečima iskazuje svoju životnu Golgotu da bi posle proživljenih paklenih muka, bez ikakve krivice, pa i bez neke sudske odluke, koja bi podrazumevala neki, bilo kakav, proces dokazivanja i rasprave, u jednom tragičnom životnom periodu ostao, srećom, pri pameti privržen „čovekoljublju bez uzvraćanja, kao najboljem obliku pobožnosti, koje prevazilazi sve bučno propagirane veroispovesti sveta“. Pažljivi čitalac njegove refleksivne, asocijativno–ispovedne poezije i stvarnosne proze koji se mogu razvrstati u niz tematski raznolikih ciklusa, uočiće njihovo inspirativno iznicanje, što se kaže pravo „iz srca i duše“ s težnjom da se nikad ne izneveri život, tako da nam se nameće ona čuvena poruka pesnika Branka Miljkovića: „Poezija se piše vlastitom krvlju. Reči postaju mots carnivores.“

Pesnik Marko Smukov do krajnosti je privržen neodoljivoj, zavodljivoj magiji reči protkanoj životnom filosofijom iznikloj na osnovu neposrednog, ličnog iskustva. Svojim životnim, poetskim porukama, koje, kako napominje „dođu tiho, naviru bez muke“, u trenucima pravog nadahnuća potrudio se pored subjektivnih ispovesti „prkoseći životu i smrti“ da čitaoce navede na razmišljanje o dobru i zlu, ljudskoj sreći i nesreći, optimizmu, pesimizmu, veri i neveri, ljubavi i ženama.

Pomenute pesme Marka Smukova ukazuju da njihov stvaralac nije izneverio ono što je najvažnije, a to je život, da se uzaludno nikad ne igra rečima poput izvesnih „modernista“ nadahnutih inostranom recepturom, nego stvaralaštvom doprinosi definisanju poetske simbolike da bi uspešno primenjenim metaforama ostvario savršenu stilsku formu, oslonjen na zakone metrike i versifikacije. Drugim rečima, inspirisan životom Marko Smukov potrudio se da u sažetom, sintetičkom izrazu, snažnom i misaonom poetskom rečju neposredno na svetlo dana iznese svoje vedre i gorke istine dajući uzbudljiva svedočanstva svog veoma teškog, problematičnog vremena. A najveći kvalitet životne poetike Marka Smukova, neosporno, sadržan je u tome što njenom simbolikom i povremenom alegorijom nije izneverio svoje mišljenje, ostajući pri „svome“ uspešno svedočeći životnu komiku i tragiku.

Drugi deo zbirke PORUKE Marka Smukova posvećen je njegovim aforizmima, čiji počeci datiraju još iz davnine, od čuvenog lekara Hipokrita, koji takođe, obiluje raznom tematikom (žena, ljubav, brak, preljuba, ljubomora, mržnja, uspeh i dr.), ostvareni razmišljanjem u vezi sa proživljenim saznanjima. Njegove kratke, jezgrovite, sintetički sadržajne aforističke poruke, neposredno kao i prethodne u poetskom prvom delu, zasnovane su na izvanrednom daru zapažanja i oštroumnosti, na analitičkom posmatranju i životnom iskustvu, mnogostruko svedočeći vreme i stvarnost.

Otvoren za svako drugačije, pa i suprotno mišljenje, autor podseća: „Bavio sam se advokaturom četrdeset godina, tragikom, komikom ali i poetikom zamršenih ljudskih sudbina, znam šta govorim. „A da je to, zaista, tačno, ukazuje nam životna simboličko–alegorijska poetika, aforistika i ispovedna proza Marka Smukova, koji je svojim izuzetno vrednim stvaralaštvom posvedočio književni dar da uoči i prikaže najbitnije u životu, svetu i postojanju.

Kosta Dimitrijević
 
Loz

Na raskrsnici bez putokaza

Starac i sunce

Gde je Lana
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2019