avantura
putevi i bespuća
Prometej Beograd
Knjige ›› Beletristika ›› Loz
 
Loz

LOZ
treće izdanje

Marko Smukov

ISBN
Obim
Format
Cena
 978-86-87971-04-2
 413 strana
 A5
 880,00 dinara
Gde da kupim knjigu?
 


"Misli su poslušne, osećanja nisu. Iz te činjenice rezultiraju za njih nerešivi problemi glavnih likova ovog romana, posebno Miloša i Svetlane. Naročito što se tiče Miloša. Njegov razum mu signalizira jedno, osećanja sasvim drugo, različito od prvog. Jednom prevagu odnose misli, drugi put osećanja. Na taj način u njegovoj psihi stalno se odvija taj nekad tihi, ali najčešće vrlo buran sukob između dve opcije: volim ne volim, želim ne želim, hoću neću. I kad je već prevagu odnelo ono neću pomalja se ono drugo, suprotno od toga –hoću!

I to odmah, sada i ovde.

Sa mislima je lako. One idu tamo kuda ih usmeravamo. Naprotiv, osećanja su tvrdoglava, kapriciozna i snažna. Nasuprot mislima ona vode nas, a ne mi njih. I kad ispunimo ono što nam nalažu naša osećanja uglavnom sledi kajanje. Šta mi je to trebalo?

Osećanja se hrane očekivanjima. To znači počivaju na nadi. A nada je gotovo uvek fatamorgana. Ona je varka. Laže nas da iza linije horizonta postoji vrlo dostupan privlačan svet,nama namenjen. Treba samo koraknuti i dosegnuti ga. Ali do granice horizonta nikad ne uspevamo stići, jer horizonti se smenjuju, iza jednog sledi drugi, isto tako varljiv kao i prvi, tačnije onaj prethodni, jer nijedan nije prvi niti postoji, niti je moguć poslednji. Samo beskraj, pust, siv i nedovoljno dobar za nas. Ne zadovoljava naša osećanja, očekivanja, a zamagljuje misli. Zbunjuje. Ubija napokon i nadu koja, kao što je poznato, umire poslednja. A ne može se reći da nada umire pre nas, jer to je nemoguće. Ako umre nada i mi smo mrtvi. Posle nade nema više ničega. Ne ostaju čak ni iluzije. Jer nada i iluzije su sestre bliznakinje.

Miloš je svestan, njegova misao mu to signalizira, da je Svetlana jedna velika iluzija njegovog sveta. On čak nije ni siguran da je zaista voli, ponekad u odgovarajućem raspoloženju, tačnije neraspoloženju, to veoma energično poriče, iako su sve njegove najsnažnije čežnje upravljene na to da je osvoji, da bude njegova sva i za sva vremena. A kad je napokon nađe i dosegne, već je razočaran. I svestan je da nije razočaran u tu čudnu ženu, nego u svoju iluziju koju je o njoj gradio godinama i još uvek gradi. Zato on tu ženu ne može da mrzi, ali ni da voli onako kako je zamišljao da se žena može i treba voleti. Razum ga upućuje drugoj ženi, sasvim suprotnog mentalnog sklopa, koja objektivno zaslužuje da bude voljena, ali ne može da je voli. Njegove neukrotive želje ga i dalje vuku onoj koja ne bi trebalo da bude voljena, koju ne može iskreno da voli, ali ni da je potpuno i trajno odbaci. Zato su njegove misli i osećanja, kad je u pitanju ta žena, u stalnom međusobnom neskladu, čak sukobu.

Da li je to ljubav?

Ko to može da zna, ako ne znaju ni ona ni on. Njih dvoje su samo dvoje dece apsurda na životnoj vrteški koji ne žele dalje da se vrte u beskonačnom besmislu, ali nisu u stanju da zaustave taj ringišpil, da bi se skinuli sa njega. Onda tako opijeni do besvesti nastavljaju nametnutu im igru, koju čak ni smrt ne može da zaustavi.

Lutrija nevoljnih učesnika.

Da li će čitalac uspeti da nađe rešenje za taj par glavnih likova romana? Nađeno rešenje njima više ne može biti od koristi, ali bi moglo pomoći drugima, koji dolaze i koji će doći, kad se nađu na istoj vrteški, istog ovog sveta."
Marko Smukov
 
Sahara

Gde je Lana

Na raskrsnici bez putokaza

Starac i sunce
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2019