avantura
putevi i bespuća
Prometej Beograd
Knjige ›› Beletristika ›› Gde je Lana
 
Gde je Lana

GDE JE LANA

Marko Smukov

ISBN
Obim
Format
Cena
 978-86-82363-90-3
 130 strana
 A5
 440,00 dinara
Gde da kupim knjigu?
 
POGOVOR

"Treba li da vas podsećam na ono što ste i sami oduvek znali: da je za uspešan roman potrebna lepa priča i lepo ispričana lepa priča? Oni koji ne znaju šta bi to trebalo da bude, odgovor mogu da nađu u ovom romanu Marka Smukova "Gde je Lana". Jer izgleda da pisac Smukov nikad ne piše bez dobre priče. Na osnovu svih njegovih do sada objavljenih dela, stiče se utisak da tek pošto odabere fabulu pristupa pisanju, svestan da nije lako naći lepu fabulu da bi i priča bila lepa, a naročito da bi njen završetak bio lep.
A ovaj roman "Gde je Lana" je zaista jedna lepa, ali i lepo, na neobičan, možda čak do sada neviđen, način, samo kroz dijaloge glavnih likova, lepo ispričana priča.
Pošto ste, predpostavljam, knjigu već pročitali, nije potrebno da vam navodim da je priča lepa. A da li je i lepo ispričana, ocenićete već sami. Bez obzira da li će vam se svideti način na koji su događaji prezentovani. Čujem, neki kažu, da je već, pre desetak godina, bilo nekih pokušaja da se radnja romana odvija isključivo kroz dijaloge, kao u ovoj knjizi. Za to dosad nisam čuo, pa i ne znam. Moguće. Ali kako mi to lično nije poznato, ostajem impresioniran ovim stilom i načinom pisanja, kao nečim novim, u svakom slučaju, nesvakidašnjim.
Suočen sa ovom pričom uočavam da nigde u životinjskom svetu, pa dakle ni kod ljudi, novorođenče, budući da ne može da bira ni svoje roditelje, ni ambijent u kojem će da dođe na svet i da započne svoj život, može samo da se pouzda u svoju srećnu zvezdu. Jer dok odrasta novi stanovnik planete nema snage da se bori i izbori za svoj opstanak- Dakle, prvo suočavanje sa okrutnim svetom u kojem će da odrasta i obitava, postaje najveći mogući rizik. Na kocki je već i sam život. Tek kasnije dolazi na red borba za osvajanje novih prostora sreće. Ni tada nije mnogo lakše, ali izgleda da prestaje ona prvobitna ugroženost samog života.
Lana je pametna devojčica. Ona svoj opstanak sama ne dovodi u pitanje, u opasnost, ni svojim svesnim, ni nehotičnim postupcima. Sve što joj se događa nalazi se izvan sfere njenog subjektiviteta. A da li je njena majka, sa shvatanjem da njen ljubavnik, isto kao nju, na isti način, može usrećiti i njenu ćerku, neki izuzetak - moguće. Ali ako pažljivije osmotrimo ono što se oko nas događaj, što nam, skoro svakodnevno, serviraju mediji, otkrićemo da taj izuzetak nije baš previše redak. Postupci Lanine majke, u svakom slučaju nisu tipični, inače bi izreka da je Bog stvorio majku, zato što on sam ne može da bude svuda, izgubila svaki smisao. Ali ni narodna mudrost da su lošoj majci i sopstvena deca pastorci i obrnuto, da su dobroj maćehi i pastorčad rođena deca, nije bez razloga nastala. Naprotiv, te misli su iznedrili stvarni događaji. Oni koji su se zaista zbili i u narodnoj svesti ostavili svoje tragove.
Bilo kako bilo, pisac Smukov je svoje novo delo hitnuo u nebeske visine. U samu svemirsku orbitu oko sunca. I kao što redovno biva, neki će da ga primete, neki neće. Ako ovu knjigu nađete u nekoj knjižari, prelistajte je. Onako s nogu. To ništa ne košta, ne naplaćuje se. Ali ipak će te poželeti i da je ponesete svojoj kući, da je pažljivo pročitate, te da je s vremena na vreme možete ponovo prelistati, da bi ste se podsetili pojedinosti koje vam tu i tamo, na putu kroz život, mogu izroniti iz sećanja, vezano za aktuelne događaje kroz koje prolazite. Naročito ako ste majka ili ćerka, baba ili unuka, otac ili stric, odnosno strina... Ako živite u nekoj, geografski udaljenoj zemlji kao što je Kanada, a ovde u Srbiji ste ostavili neku staru osobu, koju bi i po moralnim uzusima, ali i u skladu sa važećim zakonskim propisima, bili dužni da čuvate, negujete i o njoj da se starate..."
 
Sahara

Loz

Na raskrsnici bez putokaza

Starac i sunce
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2019