avantura
putevi i bespuća
Knjige ›› Beletristika ›› Avantura
 

AVANTURA

Marko Smukov

ISBN
Obim
Format
Cena
 978-86-87971-76-9
 136 strana
 A5
 440,00 dinara
Gde da kupim knjigu?
Sadržaj
 

Neko reče – nemam dovoljno vremena da bih pisao kratko. Sledstveno tome, odvojio sam dovoljno vremena da bih napisao ovaj, najkraće moguć predgovor za roman koji sledi.

Počeću od igre mladih delfina. Gledao sam te najmlađe inteligentne stanovnike okeana kako svojim njuškicama love vodene kolutove uživajući u činjenici da se raspuknu ni u šta čim ih nešto dodirne.

Pametni, ali radoznali delfinčići ovog mog nazovi romana, isto tako jure te izazovne mehure u svom deliću okeana zvanog svemir, očekujući da će isto tako da se raspadnu u bilo i prošlo, pošto njima ostane osećaj trijumfa i užitka zbog uspešnog rešenja zagonetke osećanja požude i strasti.

Ali avaj. Raspaljena vatra ne gasi se sama od sebe.

Naprotiv, taj oganj neće prestati da žeže, nego sada traži još i još i još hrane.

Kao neko čudovište od iskona koje preti da proguta i same svoje stvoritelje.

Na pretpostavljeno moguće pitanje za koga sam napisao ovaj roman, kojoj kategoriji čitalaca je namenjen, moguć je samo jedan, jedini odgovor: Pišem onako kako mislim i osećam, iskreno i pošteno, a kome će da se svidi ili ne svidi nije me briga. To nije moje da o tome razmišljam, jer poznato je da je besmislica pokušavati svima da ugodiš.

A da li sam se trudio da budem, vaš zabavljač? Ne. Ako je nešto smešno to nije zato što bih se ja prometnuo u humoristu, ili u tragičara ako je neki deo teksta dramatično tragičan. Za to je zaslužan sam život o kojem pišem.

Eto to vam je moj najkraći mogući predgovor.

Prema tome, odlučite sami kome je ovaj tekst namenjen. Jer onom ko ima hrabrosti da u napisanom nađe delić samog sebe, svoje sopstvene intime, neće mu biti potreban moj odgovor na to pitanje.

Pa ja rekoh šta sam imao da kažem, a vama prepuštam da ovo ignorišete ili da pokušate sa uživljavanjem i uživanjem po onoj – Sometimes your appetite only comes while you are chewing.
Marko Smukov
Loz

Na raskrsnici bez putokaza

Starac i sunce

Gde je Lana
Na vrh stranice -:|:- Gde kupiti knjige?
Copyright © IGP Prometej Beograd 2006-2019